Засідання групи розробників проекту ОП Фінанси і кредит 2021 другого (магістерського) рівня

23 лютого 2021 року відбулося робоче засідання групи розробників освітньої програми Фінанси і кредит 2021 р. другого (магістерського) рівня з метою обговорення змін, які слід внести до нової редакції ОП.

В засіданні взяли участь гарант ОП Фінанси і кредит доктор наук з держуправління, професор, завідувач кафедри фінансів І.Г. Гончаренко, к.е.н, професор, О.Ю. Березіна, к.е.н., доцент, Л.В. Бережна, к.е.н., доц. Н.В. Дудченко, директор філії Черкаського ГРУ АТ КБ «ПриватБанк», к.е.н. В.О. Шуршин.

Гарант познайомив присутніх з результатами анкетування здобувачів вищої освіти та стейкхолдерів освітньої програми щодо якості ОП, яке було проведено у грудні 2020 р. В опитуванні взяли участь 11 підприємств та організацій м. Черкаси, які зазначили, що практично 100% випускників кафедри фінансів ЧДТУ володіють такими важливими для їх організації знаннями та навичками як високий рівень базових (професійних) знань і навичок, креативне мислення, інноваційність, здатність працювати в колективі, комунікабельність, організація робочого часу, самодисципліна, здатність ефективно представляти себе й результати своєї праці, націленість на кар’єрне зростання і професійний розвиток, володіння інформаційними та комунікаційними технологіями та ін. Всі опитані роботодавці висловили неабияку зацікавленість студентів у працевлаштуванні випускників кафедри фінансів. І побажали, щоб їх співробітники і надалі орієнтувалися в нормативній базі в тій чи іншій сфері, брали на себе відповідальність, уміли працювати в команді, здійснювати аналіз та пошук необхідної інформації.

Здобувачі вищої освіти, оцінюючи якість ОП, відмітили, що в своїй більшості вони оцінюють на відмінно та добре рівень набуття ними загальних і фахових компетентностей та програмних результатів.

І.Г. Гончаренко наголосила на пропозиціях, які отримані від усіх груп стейкхолдерів. Зокрема стейкхолдерами в анкетуванні було наголошено, що аби ще більш покращити якість підготовки фахівця необхідно збільшувати в освітньому процесі кількість практичних тренінгів та заходів; проведення мотиваційних зустрічей, майстер-класів та фінансових адаптивних ігор.

Зважаючи на отриману інформацію в якості зворотного зв’язку від роботодавців та здобувачів вищої освіти на засіданні групи розробників проєкту було наголошено на тому, що всі зазначені загальні і фахові компетентності та програмні результати, які реалізує ОП «Фінанси і кредит» 2020, є достатніми. Тому вносити зміни щодо компетентностей та освітніх компонентів в проєкт програми не потрібно. Однак, у зв’язку із зміною внутрішньо університетських вимог щодо структурно-логічної схеми підготовки здобувачів та наповненням змісту освітньої програми, за результатами засідання було створено проєкт ОП 2021, який було передано на узгодження на засідання кафедри фінансів.