Засідання групи розробників проекту ОП Фінанси і кредит 2020 р. другого (магістерського) рівня

24 квітня 2020 р. за допомогою сервісу проведення онлайн-зустрічей ZOOM відбулося робоче засідання групи розробників освітньої програми Фінанси і кредит 2020 р. другого (магістерського) рівня з метою обговорення змін, які слід внести до нової редакції ОП.

В засіданні взяли участь гарант ОП Фінанси і кредит доктор наук з держуправління, професор, завідувач кафедри фінансів І.Г. Гончаренко, к.е.н, професор, О.Ю. Березіна, к.е.н., доцент, Л.В. Бережна, к.е.н., доцент А.М. Шевченко, к.е.н., доц. Н.В. Дудченко.

В основу змін структури та компонентів ОП покладено:

  • прийняття Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня, галузі знань 07 Управління та адміністрування, спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування, що затверджений Наказом МОН України від 20.06.2019 № 866 (https://cutt.ly/LW3mYvx);
  • вимоги затвердженого Положення про акредитацію освітніх програм (Наказ МОН України від 07.2019  № 977), за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти;
  • зміну внутрішньо університетських вимог до структури навчального плану;
  • запровадження Каталогу навчальних дисциплін вільного вибору в Черкаському державному технологічному університеті.

На засіданні відзначено, що у процесі підготовки ОП 2020 враховано норми Стандарту, в зв’язку з чим було скориговано мету, компетентності та програмні результати ОП вступу 2018 року. В результаті чого для забезпечення загальної компетентності ЗК2 «Здатність спілкуватися іноземною мовою» та програмних результатів ПР05 «Вільно спілкуватися іноземною мовою усно і письмово з професійних та наукових питань, презентувати і обговорювати результати досліджень» запропоновано ввести в проект освітньої програми освітню компоненту «Міжнародні розрахунки та валютні операції (частково англ. мовою)», натомість освітню компоненту «Ринок фінансових послуг» перенести до вибіркових.

Стандарт вищої освіти другого (магістерського) рівня доповнено програмними результатами ПР04 «Відшуковувати, обробляти, систематизувати та аналізувати інформацію, необхідну для вирішення професійних та наукових завдань в сфері фінансів, банківської справи та страхування», ПР10 «Здійснювати діагностику і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання» та фаховими компетентностями ФК2 «Здатність використовувати теоретичний та методичний інструментарій для діагностики і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання», ФК7 «Здатність до пошуку, використання та інтерпретації інформації, необхідної для вирішення професійних і наукових завдань в сфері фінансів, банківської справи та страхування» і ФК9 «Здатність розробляти технічні завдання для проектування інформаційних систем у сфері фінансів, банківської справи та страхування». В результаті обговорення були внесені пропозиції ввести в освітню програму 2020 року освітню компоненту ОПП 4 «Економіко-математичне моделювання та інформаційні системи у фінансах». Натомість перенести освітню компоненту «Європейська інтеграція» до вибіркових компонент.

Уведення в ОП 2020 нової ОПП 4 також корелює із побажаннями здобувачів вищої освіти щодо введення до циклу обов’язкових освітніх компонентів дисципліну, яка б дозволяла набути компетентностей моделювання фінансової діяльності суб’єктів та знайомила із інноваційними підходами та новими технологіями в фінансовій сфері.

Таким чином, нова редакція освітньої програми більшою мірою відповідає вимогам студентоцентризму та дозволяє більш результативно побудувати індивідуальну траєкторію здобувачів вищої освіти.

За результатами засідання групи розробників було узгоджено проект ОП 2020, який передано на затвердження на засідання кафедри фінансів.