Обговорення зі здобувачами вищої освіти дисциплін, які мають бути внесеними до каталогу вибіркових дисциплін на наступний 2021/2022 навчальний рік, що було здійснено у рамках засідання кафедри фінансів

23 грудня 2020 р. відбулося розширене засідання кафедри фінансів, на яке були запрошені в тому числі здобувачі 1-го курсу освітнього рівня «магістр»: Гелеверя Валентин Володимирович, Коваленко Дар’я Юріївна, Настенко Олег Русланович, Олексієнко Ярослав Вікторович; здобувачі освітнього рівня «бакалавр»: Башинська Анна Валеріївна, Книжник Клеопатра Олегівна, Мороз Альона Миколаївна, Куц Катерина Геннадіївна, Шиятий Іван Васильович, Куллаб Діана Хаміс, Хавченко Аліна Олександрівна.

В обговоренні дисциплін циклу вільного вибору студентів, які мають бути внесені до Каталогу на 2021/2022 навчальний рік враховані результати анкетування здобувачів вищої освіти.

В опитуванні щодо якості освіти на ОП «Фінанси і кредит» взяли участь 10 студентів 1-го курсу освітнього рівня магістр. На запитання «Які дисципліни ви ще хотіли б вивчати в рамках освітньої програми вибірково?» 5 осіб запропонувало дисципліну «Фінансовий ринок», двоє – «Фінансові ризики» та 3 здобувачів висловили бажання додатково вивчати «Консалтингову діяльність».

Опитування студентів першого (бакалаврського) рівня показало в цілому задоволеність студентів рівнем викладання та змістом освітніх компонент, при цьому разом з дисциплінами вільного вибору, що вже пропонуються випусковою кафедрою, студенти виявили бажання вивчати наступні: «Фінансова інклюзія», «Пенсійне і медичне страхування», «Фінансово-кредитне забезпечення власного бізнесу».

Враховуючи побажання здобувачів та виконуючи вимоги Положення про порядок та умови здійснення вибору навчальних дисциплін здобувачами вищої освіти Черкаського державного технологічного університету (https://cutt.ly/eEdhTi9) було запропоновано такий перелік дисциплін вільного вибору до Каталогу на 2021/2022 навчальний рік:

 

ПЕРШИЙ ОСВІТНІЙ РІВЕНЬ (БАКАЛАВРСЬКИЙ)

 

Цикл загальної підготовки

Пенсійне і медичне страхування

Предметом навчальної дисципліни є базові принципи, категорії та поняття системи пенсійного та медичного страхування, розкриття їх соціально-економічної природи, аналізу становлення пенсійного та медичного страхування у світі, висвітлення теоретичних та методологічних аспектів сучасного стану справ у цій сфері в Україні та інших країнах, а також формування умінь та навиків оперування теоретичним матеріалом та здійснення відповідних розрахунків для практичного використання у сфері соціального забезпечення.

Основи фінансової грамотності

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо базових понять в плануванні та обліку фінансових потоків, в т.ч. плануванні сімейного бюджету, використанні додаткових джерел доходу та захисті сімейного бюджету, правильному ставленні до фінансів, взаємодії з фінансовими організаціями, в т.ч. особливостях захисту прав споживачів фінансових послуг та грамотному інвестуванні капіталу.

 

Цикл професійної підготовки

Фінансування соціальних програм

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо базових понять в галузі державних фінансів, державного регулювання соціальних процесів, здійснення фінансування соціальної сфери за умов програмно-цільового методу організації бюджетного процесу. Дисципліна присвячена вивченню особливостей фінансування соціальних програм на державному, регіональному, локальному рівнях та рівні підприємства.

Фінансова політика держави

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо сутності та змісту фінансової політики держави, її тактики стратегії та складових, видів, типів та механізму реалізації фінансової політики держави, базових понять в галузі фінансової системи України.

Фінансово-кредитне забезпечення власного бізнесу

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо видів господарських товариств та малого бізнесу, процесу створення власного бізнесу, особливості оподаткування та звітності бізнесу, спрощеної системи оподаткування (єдиний податок), механізмів кредитування та фінансової діяльності власного бізнесу, побудови бізнес-плану інвестиційного проекту, напрямів оптимізації фінансово-кредитних взаємин фінансових установ із суб’єктами підприємництва.

Місцеві фінанси

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань з основ місцевих фінансів, вироблення практичних навичок та вмінь щодо управління фінансовими ресурсами органів місцевого самоврядування. Головним завданням курсу є вивчення суті і значення місцевих фінансів, засад їхнього функціонування як одного з дієвих важелів економічної політики органів місцевого самоврядування; набуття вмінь аналізувати ефективність формування та використання фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування.

Фінансова інклюзія

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо максимального залучення громадян і бізнесу до фінансових продуктів і сервісів; підвищення якості фінансових послуг та захисту прав споживачів; розвитку дистанційних каналів обслуговування клієнтів та нових фінансових послуг; підвищення фінансової грамотності громадян.

 

ДРУГИЙ ОСВІТНІЙ РІВЕНЬ (МАГІСТЕРСЬКИЙ)

 

Цикл загальної підготовки

Фінансування міжнародних проєктів та програм

Предметом навчальної дисципліни є міжнародні аспекти фінансування проєктної діяльності, методологія фінансування міжнародних проєктів та програм, структуризація процесу фінансового менеджменту проєктів та програм та його основні чинники. Завдання дисципліни полягають у формуванні цілісних знань та професійних навичок у студентів, що дозволили б на основі отриманої інформації знаходити фінансові рішення в різноманітних ситуаціях на міжнародному ринку та здійснювати фінансовий менеджмент міжнародних проєктів та програм шляхом отримання програмних компетентностей у галузі фінансової та проєктної діяльності; оволодіння методичним інструментарієм фінансування проєктів, програм та грантів у сфері економіки.

Ринок фінансових послуг

Предметом навчальної дисципліни є практичні аспекти надання різноманітних фінансових послуг і визначення їх доцільності та ефективності. Основними завданнями при цьому є отримання студентами поглиблених знань та практичних навичок з розуміння та вміння застосовувати інструменти і методи надання фінансових послуг з кредитування, випуску фінансових інструментів в обіг, з хеджування, страхування, лізингу, інвестиційних послуг тощо з метою забезпечення ефективного функціонування фірм, компаній, підприємств і їх оцінювання з погляду ефективності.

 

Цикл професійної підготовки

Фінансово-інвестиційний консалтинг

Предметом навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань щодо базових понять в галузі використання сучасних аналітичних методів, програм, даних та звітів, що дають можливість ефективно будувати фінансово-інвестиційну діяльність компаніям, обирати найбільш дохідні фінансові інструменти в процесі інвестування та в цілому підвищити конкурентоспроможність компанії.

Управління фінансами регіону

Предметом навчальної дисципліни є вивчення системи фінансових взаємозв’язків підприємств, установ і організацій територіального господарського комплексу, функцій органів державної влади і місцевого самоврядування з фінансового забезпечення соціально-економічного розвитку регіону.

Фонди спільного інвестування

Предметом навчальної дисципліни є використання сучасних аналітичних методів, програм, даних та звітів вітчизняних та міжнародних фондів спільного інвестування, що дають можливість ефективно інвестувати та примножувати активи як компаній, так і приватних осіб, обираючи найбільш прибуткові варіанти інвестування, шляхом комбінування різних тактик та стратегій на фінансовому ринку.

Макро- та мікрофінансові ризики

Предметом навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців системи знань про предмет і сутність макро- та мікрофінансового ризику, вивчення та застосування інструментарію оцінки макро- та мікрофінансових ризиків, набуття вмінь з організації та функціонування фінансового ризик-менеджменту як на рівні домогосподарства та суб’єкта господарювання, так і на рівні держави, а також набуття практичних навичок з управління фінансовими ресурсами.