Кафедра фінансів Черкаського державного технологічного університету відзначає 25 років

25 жовтня, в «Медіа-центрі Черкаси» зібралися засновники, провідні викладачі, випускники та студенти кафедри фінансів Черкаського державного технологічного університету! Вчені та їхні відомі нині далеко за межами міста та області колишні студенти обговорювали здобутки рідної кафедри та навчального закладу, ділилися планами на майбутнє та приємними спогадами зі спільного минулого. Серед учасників круглого столу були присутні перший проректор Черкаського державного технологічного університету, кандидат технічних наук, доцент Євген Володимирович Ланських, перший завідувач кафедри фінансів, народний депутат України V-VI скликань, кандидат економічних наук, доцент Ігор Геннадійович Єресько, декан факультету економіки та управління ЧДТУ, кандидат економічних наук, доцент Віктор В’ячеславович Демиденко, завідувач кафедри фінансів, доктор наук з державного управління, професор, випускниця кафедри фінансів Ірина Георгіївна Гончаренко, заступник директора Черкаського ГРУ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» випускник кафедри фінансів, Ярослав Ростиславович Батієвич, заступник начальника управління Північного офісу Державної аудиторської служби в Черкаській області Сергій Іванович Мельник, Спеціаліст департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Тетяна Василівна Томіленко та багато інших.

– Коли ми створювали і кафедру, і факультет, на початку повинна була бути ідея. Вона народилася від потреби в нових фахівцях. До цього підготовка в економічних і особливо фінансових кадрах ішла за старовинною ще радянською системою, де все розвивалося за системою планового господарства і потрібно було переходити на нові економічні стандарти. До нас звернулися представники фінансових органів, – відзначив Перший завідувач кафедри фінансів, народний депутат України V-VI скликань, кандидат економічних наук, доцент Ігор Геннадійович Єресько.

За словами засновника кафедри головним принципом, який ліг в основу діяльності, стала фаховість у першу чергу викладачів, яких збирали не лише по всіх всіх Черкасах, а й по області. Другим принципом було обрано патріотизм. Випускників закладу готували для роботи в першу чергу в Україні. Також в роботі кафедри було застосовано нову для того часу систему роботи між викладачам і студентом, в основі якої було покладено не наставницькі, а партнерські стосунки. Своїм завданням викладачі ставили не оцінювання роботи студентів, а допомогу у самостійному здобутті знань і умінь.

– За 25 років випущено близько 10 тисяч фахівців, які нині працюють в аудиторській службі, податковій, в банківських установах, в страхових компаніях, на підприємствах, в корпораціях як наших, так і іноземних, – відзначила завідувач кафедри фінансів, доктор наук з державного управління, професор, випускниця кафедри фінансів Ірина Георгіївна Гончаренко. – Нам є ким пишатися і ми дуже раді, і дуже вдячні засновнику, що він створив у той час таку кафедру.

– Перший набір на спеціальність відбувся в 1993 році. Ми були першими, де зародилася економічна освіта на Черкащині. Потім відкрилися інші навчальні заклади та інші факультети в навчальних закладах, – розповідає декан факультету економіки та управління ЧДТУ, кандидат економічних наук, доцент Віктор В’ячеславович Демиденко. – Треба відзначити, що студенти тоді дійсно хотіли знань. Вони шукали ці знання в тих невеликих масивах літератури. Сьогодні конкуренція серед навчальних закладів на підготовку цієї спеціальності дійсно велика, але наша кафедра має чудові перспективи, молода, красива. Ми плекаємо власних фахівців.

– Я випускник кафедри фінансів другого фактично набору. Це був важкий час. Роботи було дуже мало, доводилося підпрацьовувати навіть вантажниками. Згодом з᾿явився перший досвід підприємницької діяльності, – розповідає заступник директора Черкаського ГРУ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» випускник кафедри фінансів Ярослав Ростиславович Батієвич. – Працюючи зараз в одному з системних банків, ми зрозуміли, що для студентів на сьогодні дуже складно знайти місце, де можна проходити практику. Підприємства не хочуть витрачати час на практикантів. Тому ми розробили онлайн-практику. Її пройшли вже 114 тис студентів. 5 % з них працює не сьогодні в банку, тобто кожен двадцятий. – Він також висловив слова вдячності навчальному закладу. – Дякую кафедрі фінансів, моєму рідному навчальному закладу, за те, що надали мені можливість навчатися, і сьогодні представляти свою організацію і навіть бути роботодавцем для ваших студентів.

Дякуємо вельмишановним гостям та колегам, які долучилися до привітань, спогадів та спільного діалогу щодо діяльності кафедри фінансів.